Postimäki

www.postbacken.fi


Ilolan Postimäellä sijaitsee maamme parhaiten säilyneistä aidoista mäkitupalaisalueista.

Postimäki on museoalue joka koostuu kahdeksastatoista pienestä mäkituvasta. Kesällä tupien vieraat kohtaavat tupaväki, ja kahvituvassa kahvipannu kiehuu. Alueella on kauppapuoti ja olkimuseo. Kesällä mäelle järjestetään paljon erilaista ohjelmaa, teatteria, konsertteja, lapsille suunnattuja päiviä, kädentaitokursseja ja opastuksia.

Museoalue on aina avoinna ja aluetta voi vapaasti käyttää esimerkiksi piknik-paikkana jos ympäristöstä pidetään huolta.

Postimäen historia

Maisemallisen kohokohdan Suuren Rantatien varressa muodostava Postimäki on poikkeuksellisen hyvin säilynyt käsityöläis- ja mäkituparakennusten ryhmä 1700- ja 1800-luvun rakennuksineen. Pienten tupien pihapiirit ovat säilyttäneet alkuperäisen leimansa ja kuvastavat maaseudun sosiaalisia kerrostumia.
Ilolan kylän Postimäki sijaitsee rannikolta ja saaristosta Lillpernåvikenin ja Ilolanjoen länsirantaa kulkevan maantien ja Suuren rantatien risteyksessä viljelykseen kelpaamattomalla kumpareella. Ilolan rakennuskanta muodostuu kahdesta Illbyn kartanon torpasta ja Postimäen mäkitupa-asutuksesta. Rakennuskanta, tuvat, aitat ja pienet talousrakennukset ovat suurimmaksi osaksi peräisin 1800-luvulta, vanhimmat rakennukset 1700-luvulta. Postimäellä asukkaat usein elättivät itsensä tekemällä käsitöitä. Täällä asuivat vaatturi, seppä ja suutari sekä olkitöitä tekevät naiset.

Kesäkahvila Kahvitupa

Tule nauttimaan tuoreista korvapuusteista kesäkahvila Kahvituvassa. Kahvila on auki kesäkauden aikana. Tarkemmat aukioloajat löydät kotisivuilta. 

Ryhmille järjestetään opastettuja kierroksia.

Postimäen henkilökunta järjestää opastettuja kierroksia mäkialueella ryhmille ja koululaisille.

1. Historia Postimäen tuvista, opastus 1 h.

2. Opastus koululuokille noin 0,5 h. Tutustumme Winterin tupaan, savusaunaan, olkimuseoon ja Eva-tädin tupa joka oli Ilolan ensimmäinen koulu.


Arenateatteri ja tapahtumat

Postimäellä järjestetään joka kesä teatteriesityksiä ja laulukonsertteja teatterirakennuksessa. Areenateatteria on myös vuokrattavana. Katso tarkemmat tapahtuma ajankohdat kotisivuilta.